История
Дюнерът ( döner )
- широко разпространено ястие , за негова родина е доста трудно да се
определи с точност от къде произлиза . Едни смятат , че родината му е
Турция , за други дюнерът произлиза от Арабските страни , просто Турция
спомага за разпространението му в Европа и Северна Америка , а трети
дори преписват , че се създава във Германия от турски майстор готвачи .
Доста е сложно да е определи точноста , но от общите факти всичко го
свързва с Турция . Неговата съставна част , а именно месото е от
агнешко , телешко ,
козе месо до пилешко . Дюнерът съществува в най различни видове и доста се е изменил в световен мащаб от самия оригинал . Дали от различни вкусове или просто от фантазиите на готвачите можем само да гадаем . Друга част е него е питката или палачинката според зависи , в коята се слагат съставните му части . За едни отново просто питка , а за други палачинка
(арабска палачинка) . За съставки към дюнера спадат , зеле , маруля , домати , краствавици ,
лук , лют сос , чеснов сос , подправки , пържени картофи .
Дюнерът по света :
Афганистан - "shawarma"
Иран - "kabab Torki"
Албания - "sufllaqe"
Хърватия "kebabi"
Гърция "gyros"
Швеция "Kebab med bröd "
Бразилия "Churrasco gredo"
Канада "donair"
Мексико "tacos" , "burrito"
козе месо до пилешко . Дюнерът съществува в най различни видове и доста се е изменил в световен мащаб от самия оригинал . Дали от различни вкусове или просто от фантазиите на готвачите можем само да гадаем . Друга част е него е питката или палачинката според зависи , в коята се слагат съставните му части . За едни отново просто питка , а за други палачинка
(арабска палачинка) . За съставки към дюнера спадат , зеле , маруля , домати , краствавици ,
лук , лют сос , чеснов сос , подправки , пържени картофи .
Дюнерът по света :
Афганистан - "shawarma"
Иран - "kabab Torki"
Албания - "sufllaqe"
Хърватия "kebabi"
Гърция "gyros"
Швеция "Kebab med bröd "
Бразилия "Churrasco gredo"
Канада "donair"
Мексико "tacos" , "burrito"