Питки / Палачинки


Вариант 1

Питки за дюнери :

5ч.ч. брашно,1кубче мая или 2пакетчета суха,2ч.л.сол,1с.л. захар,2с.л. зехтин,около 250мл топла вода. 1.брашното се пресява в купа и се размесва със сухата мая,солта и захарта.Добавя се водата и зехтина. 2.Меси се 10 мин. до еластично и гладко тесто.Ако е нужно се добавя брашно. 3.Разделя се тестото на 16 топки и се оставят върху набрашнен плот да втасат 20-30мин. 4.От всяка топка се раэточва питка с диаметър 15-18см и5мм дебелина.Слагат се в намаслена и набрашнена тава. 5.Ако искате да са по-дебели ги оставяте за 1час покрити да втасат. 6.Пекат се в сгорещена на 250градуса фурна за 8-10мин.Когато се издуят и зачервят са готови.Вадят се и се покриват с кърпа.

Вариант 2

Арабски питки :

1кубче мая,120мл топла вода,100мл кисело мляко,5с.л.сметана или високо маслено кисело мляко,3с.л.олио,2жълтъка,1ч.л. сол,2счукани скилидки чесън,1ч.л.кимион,2с.л. разтопено кр.масло. Маята,водата и 1трета от брашното се правят на каша,покрива се и се оставя за 20мин. на топло да втаса.Към закваската се рлибавят останалото брашно,млякото,сметаната,олиото,жълтъците,солта,по дправките.замесва се жилаво тесто и се разделя на топчета.Всяко топче се разточва на питка.Редят се в намеслена тава,покриват се и се оставят да втасат.Фурната се загрява на 180градуса.Чесъна се счуква и се смесва с кр.масло.Намазва се всяка питка,пекат се в средата на фурната за 20-25мин. до златисто.Като се извадят се срязват като джоб и се пълнят.

Вариант 3

Палачинки

2 яйца
15 грама мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
500 мл. вода
брашно докато стане кашичка

Всичко се смесва в голям съд и се разбърква хубаво, след това се пече на бавен огън в сач или тиган.